Spottsoppa?
Många lyfter på ögonbrynen över namnet. Det är kort och gott körsbärssoppa som fått namnet av att man är tvungen att spotta kärnor när man äter den.
De finaste körsbären bor lite högre upp i trädet, en stege är såklart nödvändig för att komma åt dem.
Det går åt c:a 1 liter körsbär till en sats spottsoppa. Ungefär fem sekunder efter att denna bild togs välte jag hela lådan och svor så högt att Marcus snarare trodde att jag ramlade ner från stegen.
- Häll körsbären i en tjockbottnad gryta. Strö över strösockret och låt vila i c:a 15 minuter
- Tillsätt vattnet och sätt spisen på medelhög värme
- Skumma av den så snart den börjat koka och skum bildas (skum är nämligen oftast orsaken till att mögel bildas)
- Koka tills bären blir mjuka och släpper lite färg - man vill ju att soppan ska få fin röd färg
- Dra av den från värmen, blanda potatismjölet med lite vatten och häll i det i en stråle medan du rör om
- Sätt tillbaka grytan på spisen och ta av den igen så snart den börjat bubbla och tjocknat till lite
- Låt svalna lite innan servering
Och här är det färdigkokade resultatet!
Det är gott att äta den både varm och kall och med en klick grädde eller glass i. Just nu har vi inte riktigt ro att vispa grädden (vilket såklart är godast) så vi häller bara i en liten skvätt när vi lagt upp soppan på tallrikar.
Smaskens är bara förnamnet, trots att spottsoppa inte låter något vidare!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar